Monday, May 31, 2010

Mina all time favorites

Klassiska "Yellow cupcakes 
med chocolate frosting"


























Cupcakes är en sådan sak man borde göra minst en gång innan man dör. De är inte bara farligt goda att äta, utan även otroligt roliga och spännande att göra. Å andra sidan är det kanske bara vi bakfantaster som känner så här när vi bakar något så ljuvligt som cupcakes. Jag gjorde dessa små klassiska amerikanska bakverk som en present till min goda vän som fyllde 20 förra veckan. Vi skulle träffas och äta middag i helgen, så med mig hade jag dessa saftiga, fluffiga cupcakes, dekorerade med min riktigt krämiga chokladfrosting. Resultatet blev så bra att jag absolut inte kunde motstå att dela med mig av receptet i min blogg.


Yellow cupcakes
Ingredienser (enligt amerikanskt recept) 12 cupcakes
1 1/2 cups mjöl
1 cup socker
1 1/2 teaspoon bakpulver
1/2 teaspoon salt
1/2 cup rumstemp. smör
1 ägg, rumstemp.
2 äggulor, rumstemp.
2 äggvitor, vispade
Vanilj från en halv vaniljstång, eller 1/2 teaspoon vaniljsocker
1/2 cup gräddfil (nyckeln till en "moist" cupcake)


Gör så här:
Sila samman alla torra ingredienser i en rymlig bunke. Vispa äggvitorna tills de blir riktigt fluffiga. Vispa samman de torra ingredienserna med smöret, ägget, de två äggulorna (ej äggvitorna), vaniljen och gräddfilen. Här är det viktigt att vispa på medelhastighet, helst inte mer än 30 sekunder. Så fort en len och fin smet har bildats bör man sluta vispa, eftersom cupcaksen annars kan bli för tunga. När detta är klart är det bara att vända ner de uppvispade äggvitorna försiktigt i smeten. Här är det också viktigt att vika ner äggvitorna med ömtåliga tag. Smeten ska bli fluffig av äggvitorna. Sen är det bara att fylla formarna till hälften och skjutsa in i ugnen. Cupcakes ska gräddas i ugnen i ca 20-25 minuter på 175 grader. Kolla de för säkerhets skull efter 20 minuter med en sticka. Är stickan torr när du drar ut den så är de färdiga. När man tar ut de ur ugnen bör de läggas på ett bakgaller så att de kallnar.




















Chocolate frosting
ingredienser
120 g smält mörk choklad
150 g smör
1 1/3 cup florsocker
1 1/2 teaspoon vaniljsocker/vaniljextrakt
1/2 teaspoon salt
Garnering: Silverpärlor


Gör så här:
Vispa smöret så det blir krämigt och luftigt. Tillsätt florsockret och vaniljen och vispa ytterligare 3 minuter. Tillsätt den smälta mörka chokladen och saltet och vispa samman till en lätt och fluffig frosting. Om den blir för torr, tillsätt lite lite mjölk. Blir den för fuktig, tillsätt då lite mer kakao och florsocker. Jag gillar min frosting när den smakar mycket choklad. Därför råder jag speciellt alla er som liksom mig är chokladfanatiker att ha i lite extra kakao utöver den smälta chokladen. 


När cupcaksen har svalnat helt är det dags att spritsa på frostingen. Jag använde en riktig sprits, men man kan ju självklart bara använda en hederlig gammal slickepott. Det jag gillar med en sprits är att man får en riktigt fin och elegant "swirl" av frosting på sin cupcake. Annars kan det lätt (ursäkta språket) se ut som en bajsklutt och det är kanske inte så aptitretande. På toppen satte jag bara på en liten silvrig strösselpärla. Tyckte det gav en touch av elegans, och som det gamla klassiska ordspråket lyder - det blev pricken över i:et.


Om ni undrar vart jag köpte de här blommiga formarna så var det på Åhléns. Riktigt coola tyckte jag faktiskt att de var, och det är sannerligen inte varje dag man stöter på en kvadratformad cupcake. Tro det eller ej, men bara 39 svenska kronor fick jag ge för dessa. 













































3 comments:

  1. Men huuuur goda såg inte dom där ut då?
    Det var ett tag sedan jag bakade cupcakes men dom blev inte ens nära dina!
    Härliga matrecept har du också, tittar in snart igen!

    ReplyDelete
  2. Fantastiska skapelser!! Ser underbart goda ut. Jag har aldrig smakat cupcakes men det får nog bli en bakning någon dag! Underbara formar - var har du köpt dem?

    ReplyDelete
  3. Frela:
    Jag råder dig att testa de här. Väldigt goda är cupcakes, speciellt när man smakar de första gången ;) Jag köpte formarna på Åhléns i Lund, de borde finnas kvar!

    ReplyDelete