Thursday, May 20, 2010

Kladdkaka med daim- och digestivecrust

Just S´more it up


Med sommaren kommer äntligen det riktiga kulinariska utelivet. Härliga ljumma sommarkvällar med lukten av grillat i luften gör att jag bara inte kan motstå denna all time favorite - s´mores. I USA är det när sommaren kommer som bonfires sätts igång och marshmallows roastas och toastas i oändliga massor över hela landet. Jag bakade en kladdkaka häromdagen som hade en härligt knäckig crust gjord på daim och digestive. Det var min nyfikna bagerska och chokladfanatiker inom mig som ville testa på denna idé. Eftersom man ofta använder digestive (motsvarande till amerikanska graham crackers), choklad och marshmallows till att göra traditionella s´mores, valde jag att göra en variant på kladdkaka som hade alla dessa ingredienser. Resultatet var en enda matorgasm i sig. Ursäkta ordvalet, men det är sant.


Kladdkaka med daim- och digestivecrust
100 g smör
3 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker


Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna en stund. Sila samman de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smöret och äggen till de torra ingredienserna och rör om försiktigt. Ställ åt sidan medan du gör crusten.


Daim- och digestivecrust
7-8 digestivekex
2 långa paket daim
3 msk smör


Smula sönder digestivekexen och finhacka daimen. Smält smöret i en kastrull och rör ner kex- och daimsmulorna. Det ska bli som en smuldeg, inte för torr och inte för "blöt". Tillsätt mer smör om det behövs. När crusten är färdig ska den tryckas ned i botten på en bra bakform. Man kan baka crusten i ugnen några minuter så att den crispar till sig om man vill, men det är inget som är nödvändigt. Häll kladdkakesmeten över crusten, bred ut och ställ in i ugnen. Kakan är klar efter ca 10-13 minuter. Bäst blir den om den får svalna av i kylen en stund innan man serverar. Då hinner den bli riktigt seg, knäckig och härlig.

"Kladdkaka with daimcrust s´more"


Eftersom jag bakade chocolate chip cookies förra väckan fick de också bli exempel på hur man kan variera sina S´mores. Om ni inte testat att göra s´mores innan så låt detta då bli debutsommaren. Så gott, så enkelt.
Hoppas detta tips förgyller sommarkvällarna!

1 comment:

  1. Detta ser ju "jättenyttigt" ut!

    ReplyDelete