Wednesday, May 5, 2010

Cinco de mayo

Lime- och chilimarinerad kallrökt lax
svensk touch på fish taco




Ingredienser
juice från 1-2 lime
färsk koriander, hackad (ca 1/2 dl)
1/2 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1/2 msk honung
1/2 hackad gul lök
1 vitlöksklyfta
chiliflingor eller chackad färsk chili
salt och peppar


Simpelt som vanligt. Blanda alla ingredienser i en skål, tills marinaden fått den smak du vill att den ska ha. Det är individuellt när det gäller t.ex. hur mycket vitlök och chili man vill ha i. Jag gillar personligen när där är gott om lime, koriander och chili i marinaden. Laxen ska ju ligga och dra minst en dag så att alla smaker absorberas. Syran från limen i marinaden gör att laxen tillagas lite, vilket ger den en fantastisk textur när den väl ska serveras.


Mexikanska vetetortillas
Konsten att göra hemmagjorda tortillabröd


Till den marinerade laxen hade jag bland annat hemmagjorda vetetortillas. Det finns många olika recept på dessa bröd. Det traditionella receptet består av vetemjöl, vatten, salt och "lard" (grisfett). Lard är dock inte något jag förvarar i mitt skafferi bara så hipp som happ så det fick bli rapsolja i min deg. Det blev ett riktigt gott och bra resultat. 



Ingredienser
6-7 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl rapsolja
2 1/2 dl varmt vatten


Blanda först de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt oljan och rör runt tills den är jämnt fördelad. Ta fingervarmt vatten från kranen (2 1/2 dl) och häll över degen. Blanda den väl och ta sedan upp den på mjölat bakbord för att knåda den i några minuter. Ta en bit deg och rulla ut till en stor tortilla med hjälp av en brödkavel. Gör detta med resterande den resterande degen och lägg alla ovanpå (med mjöl emellan) varandra på en talrik. Sista steget är att baka bröden och det görs bara i en vanlig stekpanna. Sätt spisen på medelvärme och lägg en tortilla i stekpannan. De ska bara precis få lite färg, men får absolut inte ligga på för länge. Tänk på att de är tunna, så det tar bara några minuter. När alla tortillas är klara kan de läggas i en handduk för att behålla fuktigheten och värmen. Snabba och enkla att slänga ihop är de här, och framför allt; dem förhöjer den autentiska mexikanska känslan till max. Så skippa nu Old el pasos och Santa Marias syntetiska tortillatrams, som smakar oäkta och med all säkerhet innehåller fler E-nummer än faktiska mineraler och vitaminer. 


Tips! Ta en nybakad varm vetetortilla, lägg lite smör på och rulla ihop. Den härligt frasiga och mjuka tortillan tillsammans med det smått saltiga smöret blir en enda smaksensation i sig. Helt otroligt.


Till de hemmagjorda tortillabröden hade jag den marinerade laxen, traditionell guacamole, gurka, salladslök, gräddfil, tomat och hackad koriander. Det blev supergott, och smakade verkligen som en fusion mellan svenskt och mexikanskt.

No comments:

Post a Comment