Friday, May 14, 2010

Konsten att göra

The Ultimate Chewy 
Chocolate Chip Cookies
Spröda och frasiga på utsidan, chewy och mjuka på insidan


























Sedan jag var liten har chocolate chip cookies alltid varit en stor favorit, både hos mig och mina systrar. Och visst kan man nog också kalla de USAs mest bakade och älskade bakverk? Jag ser mig själv lite som en bakkemist, då ändlöst experimenterande med ingredienser och tekniker har präglat mitt bakande ända sedan barnsben. När jag var nio år och naiv hade jag bestämt mig. Jag skulle minsann finna den perfekta chocolate chip cookien. Crunchy on the outside, gooey and chewy on the inside. Älskar ni inte bara den frasen? Och viktigast av allt, de skulle vara riktigt "chewy". Självklart lyckades jag vid enstaka tillfällen, men när det kom till att finna det där ultimata receptet som resulterade i "wonder cookies" varje gång så var jag långt ifrån att ha löst min gåta. Idag har jag än en gång tagit mig an utmaningen - och med häpnad fått lovande resultat!






Chocolate chip cookies är några av de mest bakta kakorna i min personliga historia. Ibland satt jag och min lika bakintresserade fader tillsammans och spånade på en ingrediens eller teknik som kunde vara avgörande för just den där "chewiness-konsistensen" som vi var ute efter. Vi testade febrilt med både det ena och det andra, och visst blev resultaten bra, men ett annat problem uppenbarade sig och blev allt mer tydligt för mig. Resultatet på en kaka kan variera beroende på det rådande lufttrycket, ugntyp och helt enkelt var i världen man befinner sig när man bakar kakorna. Ni förstår, smör, mjöl, socker, bikarbonat och yaddeyaddeya har olika densitet och kompostion beroende på var det är tillverkat. En chocolate chip cookie bakad i ett hus ute på vischan i låt oss säga Oklahoma, blir helt annorlunda jämfört med en kaka bakad i svenska Jokkmokk. Nog om allt struntprat, nu ska jag gå rakt på sak - kakorna. Jag lovar er, de här kakorna är syndigt goda. Om ni aldrig testat att göra era egna chocolate chip cookies så är det dags nu. Receptet jag använder mig av är grundat på Alton Browns "Perfect Chocolate Chip Cookies" från www.foodnetwork.com. Dock har jag (som vanligt) lekt kemist och justerat receptet lite efter egen preferens.


Ingredienser
1 cup normalsaltat smör
2 1/4 cup mjöl
1 1/2 teaspoon salt
1 teaspoon bikarbonat
1/4 cup vanligt socker
1 cup packad farinsocker
1 ägg plus en äggula
2 tablespoons milk
2 teaspoons vaniljsocker
1 cup semisweet chocolate chips (Nestlé) eller så kan man också använda nerhackad  mörk blockchoklad.


1 cup = 2,4 dl
teaspoon, tablespoon = tesked, matsked


Börja med att ställa smöret i mikrovågsugnen på låg effekt i knappt 2 minuter. Smöret ska bara bli mjukt och lätt smält. Ta fram en skål och sila samman mjöl, bikarbonat, salt och vaniljsocker. "Cream", d.v.s vispa (med en elvisp på medelhastighet) samman smör, farinsocker och socker till en lätt och fluffig kräm. Det här kan gott ta några minuter. Ställ sedan åt sidan. Blanda 1 ägg med 2 tablespoons mjölk. Med hjälp av en träsked, blanda sedan ner ägg- och mjölkblandningen och äggulan i den fluffiga smörblandningen. Det är viktigt att inte använda elvispen här, vilket många amerikanska recept på chocolate chip cookies faktiskt gör. Eftersom ägg gärna fluffar upp rejält om man arbetar in mycket luft, blir resultatet en mera brödig kaka. Det vill jag inte ha. Sista steget är att blanda ner de torra ingredinserna försiktigt. När allting är blandat ska till slut chocolate chipsen tillsättas. Jag har knappt ca en cup i, medan många andra recept gärna har i en 2- 2 1/2 cups. Det tycker jag dock blir alldeles för mycket, men man får självfallet avgöra själv.


När degen är klar ska den plastas in och vila i kylen över natten, minst 24 timmar. Och har man en sweettooth kan jag förstå att det här blir ett svårt moment. Jag menar, hur kul känns det att baka men sedan inte få sin belöning förrän dagen efter. Nåväl, detta med att degen ska få vila över natten i kylen är en fundamental och grundläggande teknik för att kakan ska få sin rätta konsistens, textur och chewiness. Smakerna hinner gifta sig, vilket då gör att den sensationella smakfusionen uppstår. Väntar man på något gott kan man aldrig vänta för länge!


Efter 24 timmar...
Sätt ugnen på 175°. Ta ut degen ur kylen och dela upp den i 15-20 bitar, beroende på hur stora kakor man vill ha. Jag gillar mellanstora kakor. Chocolate Chip Cookies ska ju absolut inte vara i "sju sorters kakor-storleken". Nej minsann, keep it big and real. Rulla varje degbit till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Det får plats ungefär sex bollar på varje plåt, då man måste ta hänsyn till att de flyter ut en del under gräddning. Baka kakorna i mitten av ugnen i 8-10 minuter eller tills de bara precis har blivit gyllenbruna på ytan. De ska vara lite kladdiga i mitten. När kakorna tagits ut ur ugnen är det viktigt att låta de ligga kvar och vila på plåten i 2-3 minuter innan de läggs på ett bakgaller.


















































Idag har jag fått fotografifnatt - många bilder fick ta plats i detta inlägg. Lägg märke till hur kakorna har blivit lite skrynkliga och "krackelerat" på ovansidan. Precis så ska chocolate chip cookies vara. Ice cold milk and a chocolate chip cookie - that´s all you need.

4 comments:

  1. "Grandma´s Molasses" är nu inköpt i butiken Greys på Södertull i Malmö som säljer direktimporetade varor från USA.

    Kan ju vara ett bra ställe att tipsa om om det är någon annan som frågar eller om det är andra ingredienser som vi inte har här hemma i "Svedala".

    Så nu ska det förhoppningsvis bakas pepparkakskladdkaka i helgen! ;-)

    ReplyDelete
  2. Några kakor kvar? Jag vill ha en chocolatechip icecream sandwich ikväll!

    ReplyDelete
  3. Ser riktigt gott ut, men efter att jag testat en hel hög med chocolate chip cookies så blir jag alltid besviken. Segheten i kakan har bestått i att kakan är undergräddad (dvs inte klar...). Någon erfarenhet av det? Jag vill ju ha en seg kaka, inte en obakad kaka...

    Men jag testar gärna ett recept till! ;)

    ReplyDelete
  4. Ja, självklart. Den tekniken har jag desperat kört med innan, men jag håller med, jag tycker inte om att själva kakan måste vara underbakad. Denna gången tog jag visserligen ut kakorna tidigare när de fortfarande var lite mjuka i mitten, men sedan lät jag de ligga kvar på plåten i 2-3 min - då fortsätter de att tillagas (slowcooking), och segheten uppstår. Dessa kakorna blev mjuka och sega, utan att vara underbakta!

    /Olivia :)

    ReplyDelete