Thursday, May 6, 2010

Late night bake

Pepparkakskladdkaka
En "jag känner för något kladdigt, segt, underbart 
gott och sött med lite julkänsla"-kaka








Varför inte testa denna något mer exotiska variant på kladdkaka? 


Ingredienser
100 g smör
2 ägg
2-3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 tsk kanel
1 1/2 tsk ingefära
1 tsk malen nejlika
1/2 tsk salt
1 1/2 msk melass (molasses)
Ugn: 175˚ 


Info om melassär en tjock sirapsartad substans som fås från saften av sockerrör eller sockerbetor. Används som smak- och färgsättare i sirap. 


Smält smöret i en kastrull. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt äggen, melassen och det smälta smöret. Rör runt tills alla ingredienser är väl blandade. Smaka på smeten och se om den är god, det kan behövas mer kryddor beroende på hur man själv vill ha det. Var försiktig med nejlikan, den kan ge en svag besk smak åt kakan om för mycket tillsätts. Häll smeten i en smord och mjölad form. Grädda i ugnen ca 10 minuter. Den ska vara ganska kladdig i mitten. Denna kaka avnjuts bäst efter en stund i frysen. Blir då härligt seg och sval. Tillsammans med ett glas kall mjölk är detta en god och "pepprig" late night treat. 

4 comments:

  1. Hej!

    Var köper du melass? Jag minns när jag växte upp att klasskompisar till mig som bodde på bondgård hade melass som djurfoder. men det var säkert en annan sort än den du använder i ditt recept.

    Hälsningar Pernilla (mammas kompis ;-)

    ReplyDelete
  2. Hejsan Pernilla! (kul att du var min första kommentar-det ska jag fira)

    Den melassen jag använde var köpt i USA, men jag tror det ska kunna gå att köpa i specialbutiker som t.ex. Ris och Curry i Lund. Gå dit och se om de har det. Melass kommer utan tvekan öppna upp en helt ny värld av smakupplevelser för dig gällande bakning. Den är mörk och sirapsaktig i konsistensen, med en intensiv lukt.

    Hälsnigar från Olivia i köket ;)

    ReplyDelete
  3. Hej Karin,
    fantastisk blogg du har.
    Jag blev verkligen sugen på Laxen! Du är jätteduktig.
    Kram Annika

    ReplyDelete
  4. Hej Annika! va kul att du tycker om den. Håller på att lära mig fortfarande, den är minsann ett litet projekt men gud vad jag älskar det! Testa laxen, den blev verkligen god :)

    Ha det bra Annika och hälsa familjen!

    ReplyDelete