Thursday, September 16, 2010

Vegetariskt

Grön Sanjay Gupta Linsröra 
Med halloumi, avokado och ugsstekt aubergine




Nu har jag en lillasyster som, i och med att hon är vegetarian, har inspirerat mig till att laga nya "flavoursprakande" vegetariska rätter. En helt ny värld av möjligheter har därmed öppnats upp för mig eftersom jag inte tänkt så mycket i vegetarisk riktning innan. Tråkigt kan det ju låta, och jag erkänner, I´ve been a meatfreak, men nu har jag tröttnat lite. Jag suktar numera efter proteinladdade linser, bönor och grönsaker... saltiga ostar med nötiga dimensioner och smakfulla svampar som nästan blir som mirakulöst möra köttbitar då de steks på järnet. En sak är säker och det är att jag inte föddes med typiska svenska smaklökar. Jag älskar stark mat laddad med smak men kan samtidigt njuta fullt ut av diskret, mjuk och helt enkelt lagom tillfredsställande kost. Men som sagt, mina smaklökar kräver att regelbundet få uppleva exploderande och fireworking smaker så vad passar då inte bättre än Indiskt när man ska ha vegetariskt? Dessutom vet jag att min syster föddes med ungefär samma smaklökar som mig.


(Jag vet att halloumi inte direkt skriker indiskt i era öron, och det medger jag. Men som sagt, har man inte haft halloumi hemma på flera, flera, flera veckor så blir cravingen till slut outhärdlig. Idag fick den ackompanjera den här indiska rätten för att balansera av den smått söta linsröran och karamelliserade auberginen. Halloumin kan man också se som ett substitut för köttet, eftersom den innehåller rikliga mängder av protein och calcium)


Ingredienser (3-4 pers)
Sanjay Gupta linsröra
2-3 vitlöksklyftor
3-4 stora gula lökar (kvittar hur den är skuren)
olivolja
1 1/2 msk currykrydda
1 tsk malen koriander
2 tsk malen gurkmeja
salt och peppar
5-6 dl kokta gröna linser
en näve färsk koriander, hackad


Ugnsstekt aubergine
1 aubergine
olivolja
salt och peppar


Stekt halloumi
1 halloumiost, i lagom tunna skivor
olivolja


Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skär auberginen i runda skivor, lägg de på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över lite olivolja, salta och peppra och ställ in i ugnen. Under tiden börja med att steka vitlöken i olivolja i en bra stekpanna. Tillsätt den skurna löken och karamellisera tills löken fått fin gyllenbrun färg. Tillsätt currykryddan, den malna koriandern och gurkmejan. Salta och peppra, ta bort från spisen och ställ åt sidan. Häll ner 5 dl kokta gröna linser i en rymlig bunke. Tillsätt lökröran med kryddorna och använd sedan en stavmixer för att mosa samman allting till en röra. Tillsätt till sist den hackade färska koriandern, mixa lite till och smaka av med salt och peppar. Linsröran ska ha lagom sötma, fullpackad med smak av curry och gurkmeja, väl avbalanserad av den friska koriandern. En skvätt citron i blir väldigt gott också.


När auberginen verkar vara färdiglagad i ugnen, ta ut den och lägg upp den på ett fat. Möjligtvis att man ringlar lite extra olivolja över till servering, annars kan de vara lite torra (auberginer har ju en enorm förmåga att suga upp). Till sist är det dags att steka halloumin, och det är ju busenkelt. Använd gärna en gjutjärnspanna för bästa resultat. Jag tycker själv att halloumin får krispigare och finare yta av det. Ett alternativ är att servera rätten i mysiga, lite djupare skålar som på bilden ovan. Lägg en rejäl klick linsröra i mitten, toppa med skuren avokado, en aubergineskiva, den stekta halloumin och lite korianderblad! Så extremt gott, både för kropp och själ.


बोन अप्पेतित
(smaklig måltid på hindu)



3 comments:

  1. Tack för din fina kommentar. Zucchiniplättarna är mycket goda, ser att du äter vegetariskt så skippa baconet så är okej.

    Nadja

    ReplyDelete
  2. Väldigt fräsch bild, det ser kanongott ut!

    ReplyDelete