Tuesday, September 14, 2010

Värmländska smaker

Rustika Skrädmjölstekakor
När en proteinboost krävs i form av bröd










Mystiken kring brödbakning. Ibland uppenbarar sig den där lilla inspirationskällan. Det kan bli början på något nytt, stort och revolutionerande men det kan också oundvikligen resultera i ett brödigt fiasko. För mig kan inspirationen till ett nytt bröd dyka upp när jag som minst anar det. Dagens uppenbarelse som satte igång ett flöde av tankar var inget mindre än det Värmländska skrädmjölet. Många av er kanske rynkar på näsan när ni hör detta namn, men ni ska bara veta hur underbart aromatiskt och smakfullt det faktiskt är i jämförelse med andra mjölsorter. Jag ska ge er en liten kort introduktion om vad det egentligen är för något. Skrädmjöl är ett fullkornsmjöl som är gjort på hel havre. Havren har först blötlagts, sedan rostats och tillslut malts ner till ett fint mjöl. Som ni kanske redan vet så är havre rikt på protein, fibrer, omättade fettsyror, mineraler och vitaminer. Detta göra att skrädmjöl blir extra nyttigt och mättande, ideellt för både bakning och att ha i t.ex. gröt och välling. Här kommer mitt ihopapusslade recept på dessa underbart nötiga och hälsosamt smakfulla tekakor. Brace yourselves... 


Ingredienser (Receptet utgår ifrån Kristina Larssons tekakor med dinkel, Aftonbladet.)
3 dl mjölk
1 dl linfrö
1 dl hel dinkel/bovete
1 1/2 dl havregryn
2 dl mjölk
200 g kesella/fil
50 g jäst
2 1/2 msk brödsirap
4 dl skrädmjöl
1 dl dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk salt
1-2 dl vetemjöl special


(Eventuellt lite extra vetemjöl till utbakning.)


Gör så här:
Blanda 3 dl mjölk med linfröna, dinkeln/boveten och havregrynen. Koka på medelvärme i 5-10 minuter (tillsätt lite vatten om det behöver koka lite mer) tills det blivit en grötig konsistens och grynen är mjuka. Tillsätt 2 dl mjölk och kesella, och låt röran svalna av till 37 grader innan jästen smulas ned. Rör ner resten av ingredienserna och rör väl, alternativt att man använder en köksassistent (som irriterande nog inte existerar i mitt kök ännu.) Tillsätt mer mjöl om det behövs och ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen väl så att den blir smidig. Dela degen i lagom stora bitar och tryck ut de var och en till tekakor på en bakplåtspappersklädd plåt och nagga dem med en gaffel. Av degen blir det ca 15-20 st lagom stora tekakor. Själv bakar jag aldrig några fjuttiga bullar, rejäla ska de vara! Sätt ugnen på 210 grader och låt bullarna jäsa 50-60 minuter under bakduk innan de skjutsas in för att bakas. Kom ihåg, jästiden för allt bröd är viktig. Att baka bröd är att ha tålamod. Jag säger då det... speciellt när man bakar surdegsbröd för första gången får man sig en rejäl prövning på detta!


Servera gärna tekakorna nybakade med lite smör och och goda pålägg, kanske en knaprig gurkbit ovanpå för att toppa av det hela lite extra (jag älskar mackor med gurka). En kopp kaffe eller te till så är man mitt uppe i höstmyset... åh va härligt! 





1 comment:

  1. Ser ut som ett bra och nyttigt recept :) Men hur länge ska dessa gräddas?

    ReplyDelete