Friday, September 24, 2010

Kronlika kronärtskockor

Ugnsbakad kolja med 
kronärtskockor och vitvinssås
En god och fräsch fiskrätt


























Här kommer middagstipset för ikväll. Det råder säsong för kronärtskockor nu och jag vill bara vältra mig i dessa underbara grönsaker. Med sin milda, lena och krämiga smak går denna ljuvliga grönsakskrona hand i hand med koljafilé och vitvinssås. Det är en enastående dynamik mellan de tre. Här kommer receptet.


Ingredienser (3 pers.)
2-3 kronärtskockor 
gryta med vatten
600 g koljafiléer
2 msk smör
olivolja 
salt och peppar


vitvinssås
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
2 scharlottenlökar
2 msk mjöl
1 1/2 dl vitt vin
2-3 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
2 lagerblad
en nypa socker
salt och peppar


Gör så här:
Skölj av kronärtskockorna, skär av stammen och lägg de i en gryta med vatten. Koka i ca 30-40 min tills de känns lagom mjuka och färdiga (koktiden beror självklart på storleken). 
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg koljafiléerna i en ugnssäker form. Ringla över lite olivolja, salta och peppra och fördela sedan smörklickar (ca 2 msk) jämt på fiskfiléerna. Sätt in fisken när ugnen är varm och ta ut den när den känns färdig. Fisken som jag lagade tog ungefär 15 minuter, men det kan variera. Var försiktig så den inte står inne för länge bara för då blir det ingen njutning av att äta fisk. Under tiden som fisken står i ugnen kan man göra såsen. Smält smör i en kastrull, tillsätt vitlöken och fräs i några minuter på medelvärme. Tillsätt sedan scharlottenlöken och stek tills det blivit lätt karamelliserat. Blanda ner 2 msk mjöl, låt koka upp någon minut. Tillsätt till sist vinet, buljongen och de två lagerbladen. Koka upp under omrörning. Tillsätt en nypa socker för att få fram smakerna och tillsätt till sist lite salt och peppar. Detta gör man helt efter smak. Såsen blir ganska ljus och tunn, vilket passar utmärkt till både fisken och kronärtskockorna.







No comments:

Post a Comment