Monday, October 11, 2010

En underbar chokladruta

Tribute-to-Katharine-Hepburn Brownies
Från boken; Baking: From my house to yours by Dorie Greenspan
Katharine Hepburn var en fantastisk skådespelerska som i senare tid blivit utsedd av American Film Institute till USAs bästa kvinnliga skådespelerska någondsin i landets historia. Förutom sina otroliga skådespelartalanger hade hon stenkoll på hur man fick till den perfekta brownisen, och då menar jag verkligen den mest oemotståndliga brownisen man kan tänka sig. Åtminstone för den som gillar chewy, gooey, chocolaty brownies som jag! Katharine Hepburn var en förebild för många kvinnor och levde också som hon lärde. Dessa tre ståndpunkter höll hon hårt på;
1. Never quit
2. Be yourself 
3. Don´t put too much flour in your brownies!

Jag tycker det finns en hel del vett i det hon säger. Dessutom när det gäller hennes sista råd, alltså hemligheten till att få till den där kladdiga kakan utan att den är underbakad, är alltså hur simpel som helst; använd mindre mjöl vare sig det är brownies eller kladdkaka du bakar! Det säger ju sig självt att ju mer mjöl man har i en kaka desto brödigare och torrare blir den i konsistensen. Här kommer receptet på Katharine Hepburns brownies, som smakar gudomligt gott. Godast är de efter ett dygn i kylen. Smakerna har grundat sig och kakan blivit snäppet segare och fudgyare. Jag säger bara testa dessa, du kommer inte ångra det.

Katharine Hepburn´s Brownies
60 g fin mörk choklad
110 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1/2 tsk vaniljsocker
30 g mjöl (lite mer än 1/2 dl)
1/2 tsk salt

Valfritt tillägg: 2 1/2 dl hackade valnötter eller pecannötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 165 grader. Smält smöret och rör sedan ner den hackade mörka chokladen tills det blir en jämn smet. Låt svalna. Rör ner vaniljsockret och äggen, försiktigt. Tillsätt sedan mjölet och saltet (och nötterna) och rör till en jämn och fin smet. Smörj och mjöla en bra bownieform, bred ut smeten och ställ in i ugnen ca 20-25 minuter. Det kan verkligen variera från ugn till ugn så håll kolla på kakan var 5:e minut, det är mitt tips.  

Servera helst efter att brownisarna stått ett dygn i kylen.
Med mjölk eller vaniljglass till blir det riktigt jätte gott!No comments:

Post a Comment