Tuesday, April 20, 2010

Italiensk afton

Pizza
















Ikväll blev det pizza på italienskt vis. Degen gjorde jag igår kväll innan jag gick och lade mig. Tänkte att vore det inte bäst om pizzadegen fick ligga och kalljäsa i kylen över natten? Kanske, bara kanske, skulle det ge en extra aromatisk dimension åt brödet. Hursomhelst så valde jag att göra en pizzadeg med durumvetemjöl, något som jag märkt inte förekommer så vanligt i recept på bra pizzdegar. Jag började rota i vårt röriga skafferi och till min stora förvåning hittade jag faktiskt en brun liten skrynklig papperspåse med "durum-hvedemjöl fra Hven". Ett mjöl som var närproducerat, det gillade jag för hur mycket bättre smakar inte ett bröd som gör oss själva gott men också miljön? Kan man baka miljövänligt så ska man det.




























Pizzadeg (kvällen före)
4 dl vatten
1 1/2 tsk torrjäst
1 tsk salt
1 tsk socker
4 msk olivolja
2 dl durumvetemjöl
4-5 dl vetemjöl special (med andra ord gärna mjöl med hög proteinhalt)


Kväll dag 1
Blanda ut torrjästen med sockret och 1 dl fingervarmt vatten. Låt jästen börja aktivera sig. Tillsätt sedan resten av vattnet (behöver ej vara fingervarmt), olivoljan, saltet och durumvetemjölet. Till sist ska vetemjölet blandas i och det är alltid svårt att veta riktigt hur mycket man ska ha. Jag blandar i 1-2 dl åt gången för att se till så att inte degen blir för torr. När degen har blandats klart ska den läggas i en inoljad skål. Täck med plast och ställ in i kylen över natten.


Kväll dag 2
Degen bör tas ut ur kylen ca 2 timmar innan pizzan ska bakas. Sätt ugnen på 250 grader minst 1 timme innan bakning. Har man en baksten så är det suveränt då det ger pizzan en härligt frasig baotten. Är man dock i min situation och inte har en riktig baksten hemma så får man vara kreativ och använda en upp och nedvänd plåt som bör hettas upp i ugnen i god tid innan bakning. Dela degen i 4 lika stora bitar. Kavla ut varje degbit till en tunn, rund degplatta. Jag gjorde som så att jag strösslade på ströbröd på en träplatta, där jag sedan lade pizzarundningrana när jag gjorde de en gång i taget. Pizzatoppingarna lade jag på när jag hade lagt pizzarundningarna på träplattan, annars kan det bli svårt att förflytta pizzan. När pizzatoppingen är pålagd ska pizzan direkt skjutsas in i ugnen på den heta stenen (eller som i mitt fall på den heta plåten). Vilken amatörpizzabagare jag är men ack så gott det faktiskt blev!




Min tomatsås
olivolja
1-2 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
torkad oregano, basilika, lagerblad
500 g krossade tomater 
2 marinerade soltorkade tomatskivor
salt och peppar
1 tsk socker

Börja med att hetta upp olivoljan i en kastrull och svetta vitlöken och schalottenlöken. Tillsätt sedan de torkade kryddorna så att smakerna och oljorna tränger ur dem. Hacka de soltorkade tomatskivorna fint och häll ner de i kastrullen. Häll i de krossade tomaterna, sockret och salta och peppra så mycket som du själv tycker. Låt sedan tomatsåsen stå och koka på låg värme i ungefär 30 minuter. Rör om då och då. Jag låter min tomatsås stå på tills den fått en lite tjockare konsistens. 

Pizza Siciliana
tomatsås
mozzarella
prosciutto
kronärtskockshjärtan
marinerade soltorkade tomater
kalamata oliver, utan kärnor
ruccola 

Pizza Pepperoni-champinioni
tomatsås
mozzarella
tunt skivad rödlök
champinjoner
pepperoni   




Pizza Siciliana med kronärtskockor, soltorkade tomater, oliver och parmaskinka.

2 comments: