Monday, April 12, 2010

Frukoststund

VallmofröbullarIdag vaknade jag upp, fortfarande trött som en stock, men fast besluten om att dra mig upp ur sängen och göra något vettigt av dagen. Visserligen måste jag in till Lund och jobba från 16.oo-24.oo denna måndag, men man känner väl ändå att om det är soligt, 10 grader varmt och klarblå himmel därute så får man ju bara inte ligga inne och dega. En morgon som denna hade färska vallmofröbullar inte suttit fel. Dessa delikata bröd bakade jag senast till vår "Påskgathering" som vi hade med släkten förra helgen. Enkla att baka och en fröjd för smaklökarna. Med de lite nötiga och aromatiska vallmofröna passar dessa bullarna perfekt att ha till middagsbuffén såväl som till morgonfrukosten.

Ingredienser
5 dl mjölk
50 g jäst
1 matsked honung
1,5 tesked salt
0,25 dl vegetabilisk olja
7,5 dl vetemjöl special
5 dl rågmjöl eller dinkelmjöl
1 ägg och vallmofrön för garnering

Börja med att hetta upp mjölken tills det blivit fingervarmt.  Smula ner jästen i en stor bunke och häll en liten skvätt av den ljumma mjölken över. Låt jästen lösas upp och tillsätt sedan saltet, honungen och oljan. Häll i resten av mjölken och börja sedan tillsätta mjölet, lite i taget. Använd en slev eller en köksmaskin för att arbeta degen tills den släpper från kanterna. Låt sedan degen jäsa under bakdug i ca 30 minuter. Jag sätter ibland degen precis bredvid spisen, då värmen gör att jäsningen får sig en sprutt. Degen ska dubbleras i storlek.

När degen jäst klart ska den knådas i ungefär 5 minuter. Att känna på degen med fingrarna och arbeta den manuellt är det bästa sättet enligt mig att få bra konsistens och slutresultat på brödet. Det är nämligen då den sista och allra viktigaste ingrediensen tillsätts, nämligen kärleken. För vad blir ett bröd utan kärlek? karaktärslöst. 

Dela degen i 15 bitar, och rulla varje bit till en fin rund bulle som sedan läggs på en plåt med bakplåtspapper. Ställ ugnen på 250 grader och låt bullarna jäsa under bakduk i 20-30 minuter. När de jäst färdigt ska man pensla med ägg och strö på en generös mängd vallmofrö på varje bulle (tycker jag i alla fall). Det går hur bra som helst att byta ut vallmofröna med sesam- eller solrosfrön för att ge variation åt smaken och karaktären i dessa frukostbullar!No comments:

Post a Comment