Sunday, April 11, 2010

Tapa del Clásico

El Clásico-matchen i all ära. Som före detta fotbollspelare delar jag med spanjorerna en obeskrivlig kärlek för denna sport. Därför bidrar jag nu med ett av Spaniens mest populära och enkla tapas, som tillsammans med en svalkande Crúzcampoöl på en het bar i Madrids innerstad blir pricken över i:et en fotbollskväll som El Clásico.

Tortilla de Patatas
Potatisomelett


Ingredienser
4 potatisar, skalade och skurna i 1 cm tjocka skivor
extra jungfru olivolja
1 brun lök, tunt skurna skivor
4 vitlöksklyftor, tunt skuren
persilja
6 ägg

Lägg de skurna potatiskivorna i en gryta, täck med vatten och låt koka i ungefär 5 minuter. Ta bort potatisen från spisen, häll bort vattnet och ställ åt sidan. Hetta upp olivolja i en stekpanna och lägg ner den tunt skurna vitlöken löken som ska karamelliseras i ca 20 minuter på medelvärme. Tillsätt sedan finhackad persilja och den något kokta potatisen. Rör runt och låt sedan koka på medelvärme i ca 5 minuter. Att pressa ned potatisen med en stekspade är ett bra tips för att få en fin och kompakt tortilla. Sista steget är att vispa alla 6 äggen. Tillsätt salt och peppar, den mängd man föredrar, och häll sedan äggsmeten över potatisen och löken i stekpannan. vad som är viktigt nu är att ha spisen på låg värme. Täck stekpannan med ett lock och låt tortillan koka i ca 20 minuet eller tills ägget är genomkokt. 

Hemma i det spanska köket stjälps en färdiglagad Tortilla de Patatas upp på en talrik och äts därmed som en pizza - man tar sig en slice och njuter. På barer och resrtauranger serveras den mer som en tapas, i kvadratiska munsbitar.No comments:

Post a Comment