Wednesday, August 18, 2010

En liten sydamerikanare

Arepas venezolanas
Venezuelanska majsbröd
Majs är som många kanske redan vet basfödan i många Sydamerikanska länder. Dessa fantastiska små brödplättar gjorda på majsmjöl är vanligt förekommande i olika delar av Sydamerika, främst Colombia, Venezuela och Costa Rica. Denna morgon slängde jag snabbt ihop ett par arepas och det var nog det ljuvligaste jag ätit i frukostväg på länge. Simpelt, gott och lagom värmande en sådan här ruggig dag.
Så här gör man:

2 1/2 cups majsmjöl (P.A.N)
1 teaspoon salt
2 3/4 cups varmt vatten
1 msk smör

Blanda först samman mjölet med saltet. Tillsätt sedan vattnet lite i taget och rör om med fingrarna tills en fast deg formas. Låt degen vila i 5-10 minuter. Ta sedan och dela degen i lagom stora bollar. Rulla varje boll och platta sedan till de till lagom stora plättliknande bröd. Värm en stekpanna på spisen (medelvärme) och släng ner en smörklick eller lite vegetabilisk olja. Lägg alla arepas på gärnet och stek de 5-10 minuter på varje sida eller tills de fått fin gyllenbrun färg och bakats klart i mitten. Vill man kan man slänga in dem 10 minuter i ugnen så att de blir färdigbakade.
Arepan är ett bröd med härliga texturer. Efter att de stekts på järnet får de en härligt krispig och frasig utsida, med smak av nypoppade, nötiga popcorn. Inkråmet är däremot mjukt, lent och fluffigt på ett sätt som sällan ses i bröd. Jag åt mina arepas varma med lite smält smör på och ett glas mjölk till, det räckte för att få lite smak av sydamerika en stund denna morgon. I Sydamerika äter man de närsomhelst på dagen, ofta fyllda med kyckling, avocado, kött, tonfisk, grönsaker eller bara ost och skinka. Så ni som läser detta, testa dem! Majsmjölet finns att köpa inne i internationella matvarubutiker som Ris och Curry i Lund, men jag kan också tänka mig att just P.A.N finns i vanliga svenska butiker.

3 comments:

 1. Hej Karin!
  Såg jättegott ut så jag försökte baka. Fick bara tag på Risentas majsmjöl och något fel blev det med måtten. Hur mkt är 1 cup egentligen? Dom såg inte alls ut som dina och dom blev ganska hårda och torra. Hjälp!
  Kram Annika

  ReplyDelete
 2. Hej Annika!
  Jag ber om ursäkt för att jag skrev måtten på engelska (skulle ändra på det men så glömde jag helt och hållet). 1 cup motsvarar i alla fall ngefär 2,4 dl. I detta recept ska du använda 6 1/4 dl majsmjöl i så fall. I många små arabbutiker i Lund säljer de P.A.N, vet inte riktigt om risentas version är riktigt densamma. Det ska nämligen vara precocido, väldigt viktigt, vilket betyder förkokt tror jag... haha

  åh hoppas det löser sig, de är så goda!!

  ReplyDelete
 3. HEJSAN!! Jag undrar till hur många personer receptet går till? Och går det bra att grädda på en plåt i ugnen? (vi ska göra till många) :)

  ReplyDelete