Monday, June 21, 2010

Den där gröna svenska tårtan

Prinsesstårta
Lite kunglig guldkant 


























När det nu är bröllopstider och allt passar det väl inte mer än väl att mecka ihop en sådan här tårta till fikat eller efterrätten? Traditionellt svenskt är jag en stor förespråkare av, speciellt när man firar ett stort nationellt evenemang som inte inträffar så ofta, nämligen ett kungligt bröllop. Victoria och Daniels stora dag ska ju firas, inte bara i Stockholm utan även här hemma i Skåne. När jag började göra lite research inför det enorma baket upptäckte jag till min förvåning att det ursprungliga prinsesstårtreceptet kommer ifrån Prinsessornas kokbok som gavs ut på 1930-talet. Det var nämligen prinsessorna på Haga Slott som älskade tårtan, och därmed blev den även en slående succé bland hela det svenska folket. Receptet för prinsesstårtan i kokboken är annorlunda än det jag använde. I en traditionell prinsesstårta ska det inte finnas någon sylt, men jag valde att inte utesluta denna ingrediens eftersom jag kan tycka det är ganska gott med lite syrlighet som bryter av mot det söta. Jag är, skamligt nog, ingen stor fan av denna tårta just på grund av att den är så söt. Men när jag nu har chansen att göra min alldeles egen tårta som jag själv vill ha den så måste den byggas upp av fyra viktiga komponenter för att enligt mig smaka gott. Sötma (sockerkakan, marsipanen), en aning sälta (vaniljkrämen), syrlighet (sylten) och det neutrala (vispgrädden).  Ni må tycka att jag är konstig när jag tänker på sånt här in i minsta detalj, men jag är oundvikligen lite av en kemist när det kommer till bak- och matlagning. Jag fascineras ständigt av hur våra smaklökar söker en jämn och bra balans mellan smaker och texturer i den mat vi äter. Visst är det intressant eller är det bara jag som tycker det? 


Fluffig sockerkaka
4 st ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt


Sätt ugnen på 180〫grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke och sila sedan försiktigt ner i den uppvispade ägg- och sockerblandningen. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna tills allt är blandat. Tänk på att inte blanda för mycket, då kan kakan tappa mycket luft vilket i sin tur ger en mer kompakt kaka. Smörj och bröa en lagom stor form. Häll i smeten och ställ in i ugnen för att gräddas i ungefär 30 minuter.
























Äkta vaniljkräm
2 dl riktig mjölk
1/2 vaniljstång
3 msk srösocker
2 st äggulor
1 1/2 msk potatismjöl
1 krm salt
1 msk smör
2 dl grädde


Syltfyllning
2-3 msk ekologisk hallonsylt
1,5 dl färska hallon/upptinade frysta hallon


Dela den halva vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Blanda ner fröna och vaniljstången tillsammans med mjölken i en kastrull och låt koka upp. Vispa äggulor, strösocker, potatismjöl och salt luftigt. Ta den varma mjölken och slå över äggblandningen under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm försiktigt upp på spisen under ständig vispning. Så fort krämen börjat tjockna (när man ser den första bubblan) ska den hällas över i en kall skål. Vispa ner smöret och fortsätt sedan tills krämen svalnat av. Ställ krämen i kylen för att stelna till lite och rör om då och då för att inget skinn ska bildas på ytan. När tårtan ska göras kan man vispa upp 2 dl grädde lagom hårt. Blanda sedan ner grädden i vaniljkrämen, så håller den sig fast och bra när den ska bres på tårtan.


När tårtan har svalnat, vaniljkrämen stelnat och vispgrädden är perfekt vispad så är det dags för det roligaste man kan tänka sig; att bygga tårtan. Jag fick en riktig endorfinkick av att sitta och pilla med min tårta. Man bör lägga ner lite extra möda på att göra den attraktiv, för som ni alla vet så äter vi inte bara med munnen utan även med ögat. Jag skar min sockerkaka i tre delar. Det kan vara en liten utmaning att få jämna skivor. Lättast är att använda en lång vass kniv som smidigt kan skäras igenom kakan. Ta den första bottnen (skorpan nedåt) och lägg på ett fint fat. Bred lite vispgrädde på bottnen innan du smetar på rikligt med sylt- och bärblandning. Ta den mellersta sockerkaksskivan och lägg på tårtan. Bred på vaniljkrämen. Ta sedan den sista skivan (sockerkakans överdel) och lägg med skorpan uppåt på vaniljkrämslagret. Bred på rikligt med grädde på kanterna och ovansidan av tårtan så att den får en rund och fin topp. Jag fuskade och använde köpt marsipan till min tårta, men det är faktiskt det lättaste eftersom det är ett litet projekt att få till bra marsipan själv. Lägg försiktigt på den gröna marsipanen på tårtan och jämna till. Jag dekorerade min med både grön och rosa marsipan. Blev den inte fin? Ganska stolt är jag faktiskt för att ha varit mitt första försök. Otroligt nog blev jag även väldigt nöjd med smaken och konsistensen av den. Godast är självklart tårtan när den stått ett dygn i kylen, då är den härligt mjuk och saftig!


1 comment: