Idag är en dag då jag vill starta liv. Låta något börja gro, frodas och växa. Med andra ord vill jag starta en surdeg. Det ska göras både rågsurdeg och levain som ska bli till vetesurdeg. Det är faktiskt första gången jag tar mig an att göra rågsurdeg och varför det är så vet jag faktiskt inte. Det har varit vetesurdeg efter vetesurdeg innan och nu känner jag att det sitter i benmärgen; konsten att få till en bra vetesurdeg.
Levain till vetesurdeg
Dag 1
125 g russin
20 g socker
30 g honung
250 g ljummet vatten
Häll alla ingredienser i en bunke och rör om. Har du en glasburk så är den bra att använda till levain då vildjästen får en mer behaglig miljö att utvecklas i. Ställ burken på ett ställe där det är mellan 26-30 grader varmt. Låt burken stå i 4-5 dagar och skaka den helst en gång om dagen.
Häll alla ingredienser i en bunke och rör om. Har du en glasburk så är den bra att använda till levain då vildjästen får en mer behaglig miljö att utvecklas i. Ställ burken på ett ställe där det är mellan 26-30 grader varmt. Låt burken stå i 4-5 dagar och skaka den helst en gång om dagen.
Rågsurdeg
Dag 1
100 g rågsikt
100 g fullkornsvetemjöl
200 g ljummet vatten
100 g rivet äpple
Nu var det så här att jag fick göra min egen version av den här rågsurdegen. I brist på rågmjöl fick det istället bli hälften rågsikt och hälften fullkornsvetemjöl. Så ingen rågsurdeg a´ la Jan Hedh är det inte riktigt men jag testar det här och ser om det fungerar. Blanda alla ingredienser i en bunke och häll sedan ner i en förslutbar glasburk, gärna en som rymmer ca 2 liter. Ställ burken på en plats där det är ca 26-30 grader varmt. Jag brukar alltid ha min burk ståendes ovanför torktumlaren och tvättmaskinen. Har nämligen en egen liten teori om att den stilla vibrationen från torktumlaren får bakterierna, mjölksyran och lactobacillerna att glatt multiplicera sig och jäsa. Låt surdegen stå i 3 dagar, och rör eller skaka gärna den en gång om dagen.
Nu var det så här att jag fick göra min egen version av den här rågsurdegen. I brist på rågmjöl fick det istället bli hälften rågsikt och hälften fullkornsvetemjöl. Så ingen rågsurdeg a´ la Jan Hedh är det inte riktigt men jag testar det här och ser om det fungerar. Blanda alla ingredienser i en bunke och häll sedan ner i en förslutbar glasburk, gärna en som rymmer ca 2 liter. Ställ burken på en plats där det är ca 26-30 grader varmt. Jag brukar alltid ha min burk ståendes ovanför torktumlaren och tvättmaskinen. Har nämligen en egen liten teori om att den stilla vibrationen från torktumlaren får bakterierna, mjölksyran och lactobacillerna att glatt multiplicera sig och jäsa. Låt surdegen stå i 3 dagar, och rör eller skaka gärna den en gång om dagen.
No comments:
Post a Comment