Friday, October 15, 2010

En spansk historia...

Paella Valenciana
Spansk valencisk paella med 
chorizo och skaldjur

























Paella Valenciana, en spansk rätt som har allt man kan önska sig. Detta är utan tvekan en av mina absoluta favoriträtter, i hela världen. Kanske beror det på att jag äter paella väldigt sällan, jag vet inte, men en sak är säker. En utsökt paella har magisk verkan på mig. 


En riktigt traditionell paella har härligt ingjutna smaker av Moriska influenser och historia. Bara riset i sig, med en inkokt doft av saffran och spansk pimentón, kan vara något av det ljuvligaste jag smakat. Det blir sådär ljuvligt knaprigt, segt och nötigt på botten om paellan tillagas precis rätt. Skaldjuren bidrar med sältan och aromen från havet, och tillsammans med den spanska chorizon blir kött-och skaldjurskombon förvånansvärt självklar i denna rätt. Man kan tycka att en paella innehåller för många ingredienser, men det är tvärtom. Allting fungerar ihop som en enda musikalisk symfoni, komponerad av självaste Mozart. Smakerna smälter samman på alla plan och vad blir resultatet? en helt underbar paella med historiska och traditionella spanska smaker. 

Ingredienser
6 dl kycklingbuljong
en nypa saffran
1 liten lök
1/4 tsk rökt spanskt paprikapulver (pimentón)
2-3 kycklingfiléer
1 dl spansk olivolja
1/2 spansk chorizokorv, skuren i skivor
1/2 paket jamón serrano (spansk skinka), skuren i strimlor
1/2 röd paprika
1 mellanstor gul lök, hackad
4 scharlottenlökar
4 msk vitlök, finhackad
1/2 kg små räkor
4-5 havskräftor
3 dl avorioris (arborioris eller bombaris)
musslor
bäckfiskringar
4-5 
1 näve hackad persilja
1 dl vitt vin
1 dl frusna ärtor

För garnering: citronbitar och hackad persilja

Gör så här:
Koka upp kycklingbuljongen med saffran, paprikapulver och den hela lilla löken. Täck grytan och låt koka på medelvärme i 15 minuter. Ta sedan bort grytan från spisen. Var noga med att ungefär 5 dl kycklingbuljong återstår, efter att ca en dl kokat bort.
Skär kycklingfiléerna i lagom stora bitar (ta bort benen). Torka kycklingbitarna och smaksätt med salt. Värm olja i en stekpanna och bryn kycklingbitarna på hög värme tills de fått gyllenbrun stekyta. Ställ åt sidan. Stek sedan serrano skinkan och chorizon på samma stekpanna, ca 5 minuter. Tillsätt den hackade paprikan, gula löken, scharlottenlöken och vitlöken. Sautera tills löken är mjuk och karamelliserad. Tillsätt riset och blanda väl så att olivoljan täcker det mesta. Tillsätt helst lite extra olja vid det här stadiet, det kommer ge en rikare och mer smakfull paella. Efter att riset fått steka några minuter är det bara att tillsätta kycklingen och lite av kycklingbuljongen och det vita vinet. Salta och peppra efter smak. Låt pannan med riset kokai ca tio minuter, och rör inte för mycket. Helst ska den här risskorpan i botten av pannan bildas (det är det som utmärker en god paella). Medan paellan kokar kan man förbereda pilgrimsmusslorna genom att steka de försiktigt på varje sida på järnet. Var noga med att inte steka de för länge. Gör samma sak med bäckfiskringarna, men som sagt, var försiktig med att inte steka de för länge. Skala räkorna. När riset har kokat klart kan man röra ner de frusna ärtorna och den hackade persiljan. Tillsätta pilgrimsmusslorna, räkorna och bläckfiskringarna och tryck ner de i riset. Värm i några minuter. Dekorera tillslut paellan med havskräftorna och de kokta musslorna. Fördela några rejäla citronbitar på paellan och toppa med lite färsk persilja. 

Att dricka lite hemmagjord sangria till denna paella gör nog att det blir den ultimata spanska uplevelsen. Att göra sin egen sangria hemma är ingen dum idé då man kan reglera sötman och mängden alkohol själv. Jag föredrar hemmagjord, som med allt annat! Annars finns det så man kan köpa Don Simons sangria på systembolaget för en hyfsat billig slant!


Málaga, Spanien 2010





















Buen provecho!
Smaklig måltid!







Monday, October 11, 2010

En underbar chokladruta

Tribute-to-Katharine-Hepburn Brownies
Från boken; Baking: From my house to yours by Dorie Greenspan
























Katharine Hepburn var en fantastisk skådespelerska som i senare tid blivit utsedd av American Film Institute till USAs bästa kvinnliga skådespelerska någondsin i landets historia. Förutom sina otroliga skådespelartalanger hade hon stenkoll på hur man fick till den perfekta brownisen, och då menar jag verkligen den mest oemotståndliga brownisen man kan tänka sig. Åtminstone för den som gillar chewy, gooey, chocolaty brownies som jag! Katharine Hepburn var en förebild för många kvinnor och levde också som hon lärde. Dessa tre ståndpunkter höll hon hårt på;
1. Never quit
2. Be yourself 
3. Don´t put too much flour in your brownies!

Jag tycker det finns en hel del vett i det hon säger. Dessutom när det gäller hennes sista råd, alltså hemligheten till att få till den där kladdiga kakan utan att den är underbakad, är alltså hur simpel som helst; använd mindre mjöl vare sig det är brownies eller kladdkaka du bakar! Det säger ju sig självt att ju mer mjöl man har i en kaka desto brödigare och torrare blir den i konsistensen. Här kommer receptet på Katharine Hepburns brownies, som smakar gudomligt gott. Godast är de efter ett dygn i kylen. Smakerna har grundat sig och kakan blivit snäppet segare och fudgyare. Jag säger bara testa dessa, du kommer inte ångra det.

Katharine Hepburn´s Brownies
60 g fin mörk choklad
110 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1/2 tsk vaniljsocker
30 g mjöl (lite mer än 1/2 dl)
1/2 tsk salt

Valfritt tillägg: 2 1/2 dl hackade valnötter eller pecannötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 165 grader. Smält smöret och rör sedan ner den hackade mörka chokladen tills det blir en jämn smet. Låt svalna. Rör ner vaniljsockret och äggen, försiktigt. Tillsätt sedan mjölet och saltet (och nötterna) och rör till en jämn och fin smet. Smörj och mjöla en bra bownieform, bred ut smeten och ställ in i ugnen ca 20-25 minuter. Det kan verkligen variera från ugn till ugn så håll kolla på kakan var 5:e minut, det är mitt tips.  

Servera helst efter att brownisarna stått ett dygn i kylen.
Med mjölk eller vaniljglass till blir det riktigt jätte gott!